miercuri, 26 februarie 2020

Cum aleg o ramă ?1. Picturile pe pânză

Cu o ramă potrivită poți să pui în valoare o lucrare , cu o ramă nepotrivită poți „deranja” o lucrare bună.
Astăzi voi scrie despre înrămarea picturilor pe pânză.
Este relativ ușor să gasești o ramă bună. Aveți opțiunea unei rame făcută la comandă sau o ramă cumpărată din magazin, cu dimensiune fixă.
Rame cu dimensiuni fixe se găsesc în depozitele de materiale sau în magazine de genul Ikea sau Jisk.  Unele rame etichetate ca rame foto pot fi foarte potrivite și pentru picturi pe pânză- depinde de rezistența materialului ramei.
Ramele la comandă îți dau mai multe variante. Găsești un atelier de rame și poți să alegi la fața locului din variantele expuse. Ai avantajul că poți merge cu lucrarea la atelier si sa vezi cum arată mostrele de rame direct pe lucrare.
Există rame care nu pun în valoare lucarea înrămată. Cele din materiale ieftine, din plastic- cu desen -imitație de lemn sunt cele de evitat. La fel, de evitat ar fi ramele foarte împopoțonate și încărcate care pot să pună în umbră lucrarea.
Este adevărat că acum sunt artiști care înrămează lucrări foarte actuale cu rame cu aspect vechi, baroc, tocmai pentru un efect de contrast sau un kitsch intenționat, asumat, cu o notă de amuzament. De obicei rama completează compoziția.

       Aici este o lucrare de Mark Ryden 
Unele picturi pe pânză sunt gândite în așa fel încât să fie așezate pe perete neînrămate, așa sunt concepute de artist.
Ramele simple, dar  din materiale de calitate și bine finisate sunt de preferat celor complicate. În cazul ramelor nu contează dacă sunt din lemn sau din alte materiale.
Cel mai important este să pună în valoare pictura înrămată.

 Sursa fotografiei- PintrestNiciun comentariu:

Despre copii, etapele de dezvoltare si artă

  Un post mai atipic pentru blogul meu. Am ales sa scriu asta fiindca de curand am inceput un curs de artă pentru copii și am cu ocazi...