miercuri, 1 iunie 2011

Hong Kong II

Animalute si plante uscate.In prim plan caracatite uscate si presate.
Metroul ultra modern din H.K. Oamenii asteapta in fata unor panouri din plexiglas care se deschid la sosirea metroului.Ele previn caderea oamenilor pe linie.
Sunt zece linii de metrou care leaga peninsula de insule.
O imagine dintr-o zona aglomerata, in Kowloon, sambata seara.
.

Gradina Templului Wong Tai Sin
Ce mi-a placut: aici vezi o societate democratica reala si iti dai seama in ce regim ingalat, restrictiv si viciat traim in Romania. Tot timpul simti ca oamenii din Hong Kong au un cuvant de spus, nu sunt o masa manipulabila. Oamenii sunt foarte calmi si retinuti.Si totusi iti dai seama ca
se tine cont de parerea lor si nu sunt calcati in picioare de autoritari ca in Romania. Afisul de mai sus era in statiile de metrou, le indemna pe femei sa raporteze la cea mai apropiata statie de metrou daca au fost hartuite in vreun fel.
Este unul dintre multele postere care te indeamna sa iei atitudine, sa nu taci.La fel erau afisaje electronice in care oamenii erau indemnati sa fie uniti semnaleze imediat orice intentie de furt.
Si chiar erau agenti in statii la care puteai sa te plangi, nu erau doar niste afise stupide ca cele din autobuzele noastre.
Noi suntem invatati sa tacem si sa ne plecam capul in fata abuzurilor.Asta mi s-a parut extraordinar Oamenii erau uniti si se vedea ca cer respectul autoritatilor si protectia lor.Nu s-ar lasa niciodata umiliti ca in Ro.
Nu am avut nici un moment senzatia de insecuritate in tot timpul sederii acolo, si nu simti ca tebuie sa iti tii geanta la piept in aglomeratii. Criminaliatatea in regiunea HK este la un nivel foarte scazut, aproape de zero.
Astea toate se intampla intr-o regiune care apartine de China comunista din 1997 ! Sunt doar o regiune cu un grad mai mare de independanta si un regim fiscal special. Si totusi sunt la ani lumina distanta ca nivel al democratiei.
Oamenii au acceptat sa fie urmariti in mare parte a timpului in oras de camere de filmare.Peste tot, in metrouri, in magazine, in mall-uri, in unele parcuri, in pasaje. Dar au acceptat asta pentru senzatia de securitate.Si chiar ai senzatia asta peste tot.
In Romania oamenii au acceptat sa fie ascultati si filmati peste tot in timp ce criminalitatea este in continua crestere.

Niciun comentariu:

Despre copii, etapele de dezvoltare si artă

  Un post mai atipic pentru blogul meu. Am ales sa scriu asta fiindca de curand am inceput un curs de artă pentru copii și am cu ocazi...